ČNB schválila výtvarnou podobu nových českých mincí v hodnotě 200 Kč.
Bankovní rada ČNB na svém jednání dne 12. února 2009 schválila realizaci pamětních mincí, a to k 600. výročí sestrojení Staroměstského orloje a k 400. výročí formulování Keplerových zákonů pohybu planet.
Autory vítězných návrhů mincí jsou akademický sochař Ivan Řehák (orloj) a Vojtěch Dostál, DiS (Kepler).
Nové české mince budou vydány koncem roku 2009 a začátkem roku 2010. Sběratelé si je však rezervují u prodejců numismatiky již nyní.
Zájemci si mohou prohlédnout vítězné sádrové modely těchto nových mincí na stránkách www.Zlate-Mince.cz, konkrétně na adresách :
Úvod do grošového období (7) Technologie výroby mince a numismatická terminologie
Pro období vrcholného středověku lze mincovní výrobu shrnout takto: Drahý kov byl po příchodu do mincovny dále zpracováván dočišťováním od zbytkových příměsí z hutní výroby.
Následovalo legování, zpravidla přídavkem mědi, pro získání mincovní slitiny o zákonem předepsané ryzosti.
Takto získaná slitina byla odlévaná do tzv. barchanu – zvláštní plátěné formy smáčené vodou. Po následujícím nutném žíhání byl odlitek – tzv. cán, roztepán do podoby pásku (plechu), z něhož mincíři vystřihovali již konkrétní polotovar pro ražbu – nejčastěji kruhový, ale např. i čtverhranného tvaru (mince s tzv. čtyřrázem).
Takto získaný polotovar, nazývaný dobovou terminologií střížkem, byl podroben dalším technologickým operacím, klopování a kvečování, jejichž účelem bylo otupení otřepů po obvodu a vyrovnání stříháním pokrouceného střížku. Po následném žíhání byla ještě zařazena operace bělení, kdy byly výrobní polotovary zbavovány okují vzniklých během žíhání, očištěny od nežádoucích nečistot a chemickou cestou byla vytvořena tenká povrchová vrstva jakostnějšího kovu.
Završením náročného technologického procesu výroby mince byla ražba. Dříve než k ní mohli přistoupit, bylo nutné, aby zvláštní, často nezávislá dílna zhotovila mincovní razidla.
Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2011
DALŠÍ ČLÁNKY
VÍCE O ČASOPISU